INFÖR HÖSTEN – TIPS FÖR EGENVÅRD

ATT FÖREBYGGA LUFTVÄGSINFEKTIONER

Här får du enkla råd – helt vanliga läkemedel!

Kylan kommer och vi fryser! Hör och häpna: det gör inte så mycket att frysa litet i början av hösten för annars friska individer: det stimulerar bildningen av det s.k. bruna goda fettet i underhuden, som är ett bra skydd mot kyla. Det vita onyttiga fettet förbränns också lite bättre när vi fryser.
Kroppen ställer om på vintern. Vi behöver avgränsa oss mer än på sommaren för att hävda vår egen värme mot den kalla luften. Vi är olika känsliga för denna övergång och vi blir sämre på det när vintertröttheten sätter in.

Malört är en fantastisk ört både för att förebygga förkylningar och mot trötthet! Den rekommenderas framförallt till dem som är över 40 år.
Drick gärna en kopp malörste varje morgon. Gör ditt te med en nypa torkad malört. Den är besk, men du kan ha i lite honung.
Rölleka är bra för den som tycker att malörten är för besk. Det behövs ca ½ tsk torkat rölleka till en stor tekopp. Lägg örten i kallt vatten, koka upp, låt dra någon minut, sila av och drick varmt.

Citronsaft med sina rika halt av bl.a. C-vitamin är bra, både som rumsvarmt citronvatten till måltider eller i hett vatten.

De värmande kryddorna ingefära, kardemumma, nejlika och anis känner vi igen från julglöggen och de är bra att krydda med under vintern. Du kan också lägga dem i hett citronvatten med lite honung – jättegott!

När kylan väl har kommit är det viktigt med varma kläder, särskilt på nedre kroppshalvan! En del tycker om att åka ”till värmen” under vinterhalvåret. Då är det INTE bra att frysa när man kommer hem. Istället löper man stor risk att få en infektion om man inte genast tar på sig varma kläder!

FÖRKYLNING HOS VUXNA

När en förkylning är på gång känner du först ett allmänt obehag med tryck i huvudet. Det är bra att göra något på en gång: Ta t ex ett varmt fotbad: du börjar med behagligt varmt vatten, sedan kan du hälla i mer hett vatten så att det nästan bränner. Ha en tillbringare med hett vatten bredvid! Det är bra med en stor balja så att fötterna och en del av underbenen får plats, men det går också med en städhink. Sitt med fötterna i vattnet i 10 minuter – gärna i lugn och ro med en handduk eller filt över benen. Meningen är att blodflödet skall avledas från huvudet och ner till benen.

Det fungerar bäst om man inte sysselsätter huvudet samtidigt.

Tillsatser:

 1. Färsk citron: skär upp en citron i bitar under vattnet så att de eteriska oljorna som finns i skalet kommer med. Krama ut bitarna och låt dem simma i vattnet.
 2. Använd Colemans senapspulver (finns i mataffärer): 2 – 3 msk av pulvret rörs ut i vattnet – då får det inte vara för hett. Sitt tills det börjar bränna lite (omkring 5 minuter) – inte längre, det kan bli brännskador! Skölj av fötterna efteråt, de kan vara lite rodnade och det är bara bra. Senapsfotbad kan vara effektivt även vid bihåleinflammation och huvudvärk.

Om du har feber och värk i kroppen kan du ha fått en influensa. Den kan te sig lite olika, men för det mesta finns förkylningssymptom, ibland mest huvudvärk. Det är bra med fotbad även då. Men nu är det också viktigt att vila och helst att inte sänka febern. Influensa är en virusinfektion där antibiotika inte hjälper. Däremot är virus känsliga för temperatur och man blir snabbast frisk om man låter febern ha sin gång och vilar. Det är också bästa sättet att undvika den ofta besvärliga och långvariga tröttheten som kan komma efter virusinfektioner.

Det finns antroposofiska läkemedel som har använts under lång tid och av väldigt många människor. Det är alltså traditionellt använda läkemedel som består av en komposition av natursubstanser:

Infludo: 10 droppar 3-5 gånger dagligen under tiden febern och övriga symptom är akuta (ca 5 dagar).

Infludoron: 10 små kulor 2-5 gånger dagligen under tiden febern och övriga symptom är akuta (ca 5 dagar).

Dessa råd gäller vuxna och är inte lämpliga för barn under 12 år!

FÖRKYLNING HOS BARN

Barn har ofta en vinter före 5 – årsåldern när de blir förkylda flera gånger. Det är som om de ”tränar” sitt immunsystem som är ett ”lärande” system så länge vi lever. Sedan brukar det inte bli lika många förkylningar. Små barn har också ganska lätt att få feber i samband med snuva och hosta. Hos vissa går det över snabbt, andra dras med framförallt hosta under en längre tid.

Saltvatten är bra för att svälla av näsan. Det finns på apoteket, men man kan även göra det själv: Koka upp vatten med salt, ca 1 tsk till en liter vatten. Använd som näsdroppar. Det kan vara viktigt att få näsan fri om barnet ammas!

Hosta är ofta besvärlig nattetid. Du kan underlätta för barnet!

 1. Archangelika comp salva är en komposition av örter med framförallt kvanne. Det är känt sedan gammalt att kvanne är värmande och slemlösande vid hosta. Smörj in bröstkorgen på barnet morgon och kväll!
 2. Thymusolja är olivolja med eterisk timjanolja i. Även den kan smörjas in på bröstkorgen på barnet, även spädbarn! Se till att salvan respektive oljan inte är kalla när du använder dem. Värm i dina händer en liten stund!

FEBER HOS BARN

Barn klarar feber mycket bra för det mesta. Undvik febernedsättande medel – paracetamol (Alvedon) t.ex. kan ha allvarliga biverkningar! Dessutom är feber egentligen ett uttryck för en läkeprocess där barnet reagerar mot ”ett intrång” och visar på ett aktivt immunsystem.

Barnet behöver dock vila!

Vid stigande feber fryser och skakar vi. Kroppen anstränger sig att producera värme och då är det bra att tillföra värme för att underlätta. Vid fallande feber svettas vi för att kroppen vill göra sig av med för mycket värme. Det är då viktigt att barnet inte fryser. När febern är hög, dvs över 39° behöver man se till att barnet inte visar tecken på annat än trötthet, gnällighet, snuva och hosta. Särskilt för spädbarn är det viktigt att de dricker, det är normalt med dålig aptit under feberperioden. Det är bra att fortsätta att amma.

Äldre barn kan erbjudas lite olika drycker, då är det lättare att få dem att dricka. De skall minst innehålla vatten, lite salt och lite socker om barnet inte vill äta.
Om febern är hög kan man uppnå en lätt sänkning och ett tydligt bättre välbefinnande med citronomslag på vadorna:

Du behöver:

 • 1/2 citron
 • 1/2 liter svalt (inte iskallt!) vatten
 • 2 tygbitar av bomull som passar längden och bredden på barnets underben
 • 2 elastiska bindor eller bomullsknästrumpor
 • Ylleknästrumpor

Pressa ut och skär citronen i vattnet, sila av.

Doppar tygbitarna i citronvattnet och vrid ut dem hårt, eventuellt i en torr handduk.

Lägg dem på underbenens baksida och linda fast dem uppåt med de elastiska bindorna (rulla bindorna på benen så att det inte blir för hårt) eller sätt på bomullsknästrumpan.
Sätt yllestrumporna utanpå – fukten får inte gå igenom och fötterna får inte bli kalla!

Barnet kan somna med omslagen eller så tar man bort dem efter ca 0,5-1 timme. De får gärna hinna torka.

Naturligtvis behöver du kontakta sjukvården vid allvarligare symptom.

ÖRONINFLAMMATION HOS BARN

Värken i för det mesta ett öra börjar ofta på natten och kommer helt i början av en förkylning. Barnet skriker och tar sig för örat. Det ser ut att göra riktigt ont.

Gör ett lökomslag. Det är mängder med barn och föräldrar som kan intyga att det hjälper!

Du behöver:

 • en dessertsked med finhackad färsk gul lök
 • en kompress
 • en lätt mössa som går att knyta under hakan

Lägg löken på kompressen och vik den till ett ”kuvert” på ca 6×6 cm. Det får inte vara för fullt och hårt. Värm det lite på ett hett kastrullock – omslaget skall vara kroppsvarmt. Lägg det på örat och vik det lite så att en flik kommer bakom örat. Sätt på mössan som håller omslaget på plats. Barnet får somna med det och gör det ofta eftersom omslaget verkar smärtstillande.

Du får läkemedlen via Weleda i Järna, som också kan skicka dem med posten.

Weledas butik på Vidarkliniken
ÖPPETTIDER Måndag-Fredag 9.00-17.00. Lördag 10.00-13.00,
TELEFON 08-522 961 00.
ADRESS Weledaapoteket, Vidarkliniken, 153 91 Järna

Torkade örter finns på en del hälsokostbutiker, helt säkert finns de på Nibble Handelsträdgård i Järna.

Ursula Flatters
Leg läkare, specialist i allmänmedicin